Jakie witaminy do organizmu powinny dostarczać kobiety w ciąży?

Odpowiednia ilość witamin w ciąży jest bardzo ważna, dlatego każda kobieta powinna zadbać o to, aby nie zabrakło wtedy tych najważniejszych. Najlepiej, aby kluczowe witaminy były dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem, ale nie zawsze jesteśmy w stanie zapewnić ich właściwą ilość. Właśnie dlatego dla kobiet w ciąży rekomenduje się specjalne suplementy diety.

Często możemy spotkać się ze wskazaniem, że witaminy dla kobiet w ciąży powinny być zażywane jeszcze przed planowanym zapłodnieniem. Rzeczywiście, to najlepsze rozwiązanie, ponieważ wtedy organizm zdąży się nasycić ważnymi składnikami aktywnymi i w ten sposób nie zabraknie mu żadnych wartościowych witamin.

Oczywiście, gdy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, ale nie bierze jeszcze żadnych preparatów witaminowych, warto od razu udać się do apteki, aby je zakupić. Możemy znaleźć je bez problemu bez recepty w różnych kompleksach przygotowywanych specjalnie z myślą o przyszłych mamach. Jakie witaminy są w nich najczęściej spotykane?

Najważniejsze witaminy i minerały dla kobiet w ciąży i zapotrzebowanie na nie:

  • 400 mikrogramów kwasu foliowego
  • 10 miligramów witaminy E
  • 15 miligramów cynku
  • 17 miligramów żelaza
  • 2 miligramy ryboflawiny
  • 20 miligramów niacyny
  • 200-300 miligramy wapnia
  • 3 miligramy tiaminy
  • 6 mikrogramów witaminy B12
  • 70 miligramów witaminy C

Zdecydowanie najważniejszym składnikiem w tym zestawieniu jest kwas foliowy, który określany jest też jako witamina B9. Zawierają go wszystkie dostępne w aptekach witaminy dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy jest kluczowy dla rozwoju układu nerwowego oraz mózgu dziecka i zapobiega powstawaniu wad wrodzonych.

Oczywiście, przyszła mama musi pamiętać również o odpowiedniej diecie. Powinna być ona zróżnicowana, obfitować w warzywa i w owoce, które zawierają duże ilości witamin i minerałów. Węglowodany powinny być dostarczane głównie w postaci pełnoziarnistego pieczywa i innych produktów z pełnego przemiału. Białko powinno pochodzić z chudego nabiału oraz mięs. Także nie zapominajmy o wartościowych tłuszczach, głównie tych nienasyconych, w tym Omega-3 oraz Omega-6.

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *