Alergia pokarmowa – problem w każdym wieku

Alergia pokarmowa

Od kilku lat systematycznie wzrasta liczba osób chorujących na alergię. Mówi się, że alergia jest chorobą cywilizacyjną XX i XXI wieku. Duża część społeczeństwa, bo aż około 1/3 stwierdza, że jest uczulona na jakiś pokarm. Na alergię pokarmową chorują zarówno dzieci (4 – 8%), jak i dorośli (2 – 4%). Dzieci najczęściej uczula: mleko krowie i jajka kurze. W przypadku dorosłych do najczęściej występujących alergenów pokarmowych należą: ryby, owoce morza, orzechy, seler, pomidory, zboża, soja, cytrusy.

Alergia pokarmowa i jej przyczyny

Przez alergię rozumiemy cały zespół powtarzalnych objawów, które występują u ludzi po spożyciu przez nich pokarmów (często nawet w minimalnej, wręcz śladowej ilości). Za występowanie reakcji alergicznej w organizmie odpowiedzialne jest IgE, które przy chorobie alergicznej jest podwyższone.

Alergia pokarmowa jest chorobą mającą podłoże genetyczne. Jeżeli obydwoje rodzice są alergikami to jest duże prawdopodobieństwo, że dziecko również zachoruje. Nie oznacza to jednak, że u dziecka wystąpią takie same objawy jak u rodziców. Ryzyko zachorowania zwiększają też tzw. czynniki środowiskowe, jak na przykład: zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy, czy leczenie antybiotykami

Reakcja alergiczna wywoływana jest przez substancje zwane alergenami. Do najczęściej występujących zaliczamy:

  • białko mleka krowiego,
  • nabiał,
  • jaja,
  • orzechy,
  • zboża zawierające gluten,
  • ryby i owoce morza,
  • cytrusy,
  • truskawki,
  • banany,
  • czekolada,
  • kakao,
  • pomidory,
  • papryka,
  • kapusta.

Każdy z nas posiada układ odpornościowy, którego zadaniem jest ochrona przed ciałami obcymi. Przy prawidłowym działaniu w momencie zagrożenia, organizm wytwarza przeciwciała, które chronią przed niechcianymi gośćmi wydzielając silne związki chemiczne. Przy alergii pokarmowej układ odpornościowy ma trudności z prawidłowym rozpoznaniem alergenu (na przykład produktu spożywczego), który postrzega jako zagrożenie i atakuje go za pomocą przeciwciał.

Objawy

Alergia pokarmowa charakteryzuje się występowaniem różnych objawów klinicznych, które cechuje duża dynamika i transformacja. W każdym wieku mogą wystąpić różnorodne objawy ze strony różnych narządów i układów. We wczesnym okresie dziecięcym, tak do około 4 roku życia występują głównie objawy ze strony układu pokarmowego, jak na przykład kolki, czy zaparcia, a ze strony układu oddechowego: sapka i duszności.

Do najczęściej występujących objawów zalicza się:

  1. Pokrzywkę, obrzęki, atopowe zapalenie skóry (skóra).
  2. Astmę oskrzelową, obrzęk krtani, nawracające zapalenia oskrzeli i płuc, przewlekły nieżyt nosa (układ oddechowy).
  3. Wymioty, biegunkę, obrzęk, swędzenie warg, zapalenie przełyku, kolkę niemowlęcą, zapalenie jelita grubego (przewód pokarmowy).
  4. Zaburzenia snu, migrenę (układ nerwowy).
  5. Niedokrwistość, zwiększoną ilość granulocytów kwasochłonnych (układ sercowo-naczyniowy).

Jednym ze skutków reakcji alergicznej jest wstrząs anafilaktyczny, który objawia się przez: nagły spadek ciśnienia, zaburzenia krążenia, skurcze oskrzeli, pokrzywkę. Jest to dla chorego bardzo groźny stan, który może doprowadzić nawet do zgonu, o ile pomoc nie nadejdzie na czas.

Leczenie

Każdy alergik powinien być pod stałą kontrolą lekarza i stosować się do jego zaleceń. Sposób leczenia zależy od tego na jaki alergen pacjent jest uczulony. W przypadku alergii pokarmowej leczenie rozpoczyna się od zastosowania diety eliminacyjnej. Dopiero kiedy nie przynosi ona spodziewanego rezultatu stosuje się leki przeciwalergiczne zalecone przez lekarza. Można też zastosować odczulanie, chociaż w przypadku alergii pokarmowej nie jest to polecane, szczególnie jeżeli chodzi o dzieci.

Leczenie rozpoczyna się od poznania przyczyn alergii, dlatego też konieczne jest wykonanie testów na obecność alergenów i testów prowokacyjnych, oznaczenia IgE w surowicy krwi, dokładnego wywiadu o występujących objawach, rodzaju i sile dolegliwości, sposobów żywienia w dzieciństwie, cechach dziedzicznych.

Leki stosowane w leczeniu alergii pokarmowej dobierane są w oparciu o występujące objawy. Mogą to być:

  • leki antyhistaminowe (zespół alergii ustnej, dolegliwości ze strony układu oddechowego, jak astma, czy alergiczny nieżyt nosa, zmiany na skórze),
  • sterydy (przy ciężkich objawach, mogą być stosowane przez krótki okres),
  • glikokortykosteroidy doustne (przewlekłe choroby układu pokarmowego).

Źródło: Diagnosis.pl

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *